Thursday, April 14, 2011

Berhati -hati itu jalan selamat..

Assalamua'laikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah.. sempat saya mencoret sesuatu malam ini.. Lama tak online.. sejak mula final sem lepas.. sekarang ni, saya dah di uni.. baru saja selesai orientasi pelajar baru.. Alhamdulillah.. Isnin ini dah start kuliah untuk sem pendek..huhu

Saya tidak tahu bila lagi saya bisa online.. Wireless di uni saya sedang dalam proses baik pulih.. dari maklumat yang saya dapat, Jun nanti baru selesai semuanya.. Waktu tu, (jika diizinkan Allah)saya dah nak masuk sem baru.. Insha Allah.. akan diusahakan untuk konsisten menulis..=)

Alhamdulillah.. hidup ini banyak mengajar saya.. Hidup ini akan jadi lebih bererti bila mana kita menyedari hakikat kehidupan kita.. Perlu kita menyedari bahawa apa sahaja yang kita perbuat pada hari ini, Allah pasti akan membalasnya esok hari(hari pembalasan)..

Adakalanya, hari2 yang dilalui hanya sekadar rutin.. alangkah ruginya kita.. Suka saya mengajak diri saya dan sahabat2 sekalian, sama2 lah kita sentiasa semak kondisi hati.. agar sentiasa terikat dengan Allah swt..

Mehnah dan tribulasi adalah perkara biasa bagi yang bergelar insan.. Ada macam2 ujian yang Allah akan hadirkan sebagai penentu tahap keimanan.. Ada beberapa musuh yang kita perlu perhatikan..
1. Dalaman
--diri sendiri (hawa nafsu dan hasutan syaitan)
2. Luaran
--orang yang faham Islam tapi tak mengamalkannya
--orang yang memusuhi Islam

Berhati- hatilah..
Musuh itu di mana2..
Perlu di ingat bahawa matlamat itu tidak menghalalkan cara..
walau sebaik dan semurni manapun niatmu, tidak menghalalkan cara yang dikau buat bilamana perbuatan itu adalah yang Allah haramkan dan tidak selari dengan syara'..

Ingatlah..
Apa yang kita buat hari ini, akan diminta pertanggungjawaban di akhirat kelak.. Dosa yang kita perbuat pada Allah, kita boleh mohon ampun pada Allah.. Tapi, kesalahan yang kita perbuat pada manusia, kita perlu minta maaf dari manusia..

Semoga Allah tunjukkan jalan kebenaran buat kita semua.. Tiada lain yang kita kejar dalam hidup ini, melainkan keredhaan Allah swt dalam setiap aspek kehidupan kita.. Ameen..

Bila dihadirkan ujian, itu PASTI adalah yang terbaik buat kita.. ada hikmahnya yang mungkin kita tidak sedar hikmah itu sekarang..

Duhai diri, bila diuji, kembali lah kepada Rabbmu..


wallahua'lam..

~semoga Allah redha..
~m0ga Allah mudahkan dan beri kekuatan.. ameen..

2 comments:

Sidratul Muntaha said...

Tertunggu-tunggu akak datang.Rupa-rupanya internet cemburu.Insya Allah, esok saya balik johor.dah start praktikal dan cuti sem.bulan september baru naik.Tak tahulah dapat update blog macam biasa atau tak. Akak teruskan perjuangan menulis pula ye. tulis yg baik-baik macam selalu sebab tiap apa yg akak tulis selalu 'sentap' dalam hati saya.alhamdulillah...ada internet connection,kita jumpa lagi.:)

thanks ye kak,for everything.yes, always semangatttt! :')

wardah syuhada said...

Insha Allah..adik juga..:)

semoga bermanfaat..^_^