Saturday, September 10, 2011

panduan mencari arah kiblat..

Bismillahirrahmanirrahim..

Sedikit perkongsian buat semua..
semoga bermanfaat..

1. g ke link ni.. [Qibla Pointer]

-pastikan keluar cam ni..
 
taip seperti dalam bulatan merah, then tekan find!
 2. bila dah tekan find!, hasilnya adalah macam ni..



3. zoom..


zoom

-nak mudah gerak cari masjid.. macam ni..

cari masjid

4. gerak lagi sampai jumpa blok asrama..

blok asrama
5. zoom lagi sikit dan klik dekat blok masing2..

garis merah adalah arah kiblat
-disebabkan setiap blok dan setiap bilik adalah berlainan, pastikan kedudukan arah kiblat tu dengan bantuan kedudukan dewan biru, court dan lain2..

semoga bermanfaat dan dimudahkan Allah untuk mendapatkan arah kiblat yang sebenar..


~post ini khusus buat pelajar uni saya disebabkan baru2 ini timbul sedikit keraguan berkaitan arah kiblat.. moga post ini dapat membantu..sekian..~

wassalam..

3 comments:

Mencari Nur said...

assalammualaikum
akak,it's ok ke? kita minta pandangan pihak tasan/berkuasa selesaikan masalah ini secara terbuka dan rasmi.
ramai juga student yang masih keliru antara dua arah kiblat[mnugkin lebih].
saya pun berharap student mengambil kisah mengenai perkara ini dan post ini bermanfaat untuk kita semua....
keep on akak ^_^

reduanjinhoon01 said...

insyaAllah mohon student untuk memberi kerjasama jua,barula masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah insyaAllah dengan redhanYA jua,apa pon tahniah n syukron ya atas perkongsian..

wardah syuhada' said...

@Mencari Nur

Waa'laikumussalam wbt..
Insha Allah dik.. kita akan cuba usahakan..

Jazakillahukhairan..

fa, teruskan menulis..^^

@reduanjinhoon01

Ya..semua pihak kena ambil perhatian pasal hal ni..
Jazakallahukhairan dik..

semoga bermanfaat..^_^